מה זה XRP / XRP Ledger?
ה-XRP Ledger (XRPL), שהושק בשנת 2012, הוא טכנולוגיה מבוזרת, ללא הרשאות, בקוד פתוח. היתרונות של ה-XRP Ledger כוללים את העלות הנמוכה שלו (0.0002 דולר לביצוע), המהירות (סידור עסקאות תוך 3-5 שניות), יכולת ההרחבה (1,500 עסקאות בשנייה) ותכונות ירוקות באופן מהותי (נייטרלי מבחינת פליטות פחמן וחסכוני באנרגיה). ה-XRP Ledger כולל גם את הבורסה המבוזרת הראשונה (DEX) ויכולות טוקניזציה מותאמות אישית המובנות בפרוטוקול. מאז 2012, ה-XRP Ledger פועל בצורה אמינה, לאחר שסגר 70 מיליון ספרי חשבונות.
מה מייחד את XRP?
XRP Ledger מציג מגוון רחב של יישומים ומקרי שימוש הקשורים לתשלומים, כולל מיקרו-תשלומים, DeFi, ובקרוב גם NFTs. XRPL, שנפרס בשנת 2012, תומך בארגונים ובמפתחי Python, Java ו-JavaScript עם שימושיות וגמישות עוצמתיות. באתר האינטרנט של XRP, מפתחים יכולים לגשת למדריכים שונים שיעזרו להם להתחיל להשתמש בשפות קידוד שונות, לבנות אפליקציות, לנהל חשבונות ועוד.
בנוסף למטבע המקורי שלו, XRP, XRP Ledger משמש מפתחים ליצירת פתרונות הפותרים חוסר יעילות, כולל העברות כספים ואסימוניזציה של נכסים. נכון לעכשיו, חמשת היישומים העיקריים של XRP Ledger הם תשלומים, אסימון, DeFi, CBDCs ו-stablecoins.
כמה מטבעות XRP יש במחזור?
אדריכלי XRP Ledger העניקו 80 מיליארד XRP ל-Ripple כדי שהחברה תוכל לבנות מקרי שימוש – כולל רשת התשלומים הגלובלית שלה, RippleNet – סביב הנכס הדיגיטלי.
כיצד מאובטחת רשת XRP Ledger?
בניגוד לביטקוין או את'ריום, ה-XRP משתמש במנגנון Federated Consensus ייחודי כשיטת אימות עסקאות. עסקאות מאושרות ב-XRPL באמצעות פרוטוקול קונצנזוס, שבו שרתים עצמאיים ייעודיים הנקראים מאמתים מגיעים להסכמה על הסדר והתוצאה של עסקאות XRP. כל השרתים ברשת מעבדים כל עסקה לפי אותם כללים, וכל עסקה שעוקבת אחר הפרוטוקול מאושרת באופן מיידי. כל העסקאות הן ציבוריות ושקופות, וכל אחד יכול להפעיל מאמת. כיום ישנם מעל 150 מאמתים ב-ledger, המופעלים על ידי אוניברסיטאות, בורסות, עסקים ואנשים פרטיים ברחבי העולם.
באמצעות מנגנון Federated Consensus, ניתן לעבד את כל העסקאות המאומתות ללא נקודת כשל אחת, מכיוון שאף משתתף יחיד אינו מקבל החלטה באופן עצמאי.
היכן ניתן לקנות XRP?
XRP רשום בבורסות CeFi רבות ברחבי העולם, כולל Binance, Huobi ו-Bitstamp.
למידע נוסף על פרויקט זה, עיינו בסקירה המעמיקה שלנו על XRP.
ריפל וה-SEC
מאז סוף 2020, Ripple Labs, המשתמשת באסימון XRP במוצריה, נמצאת במאבק משפטי מול רשות ניירות הערך של ארצות הברית. השאלה הגדולה היא האם XRP הוא נייר ערך או לא.
ב-22 בדצמבר 2020, הגישה ה-SEC תביעה נגד Ripple Labs ושניים ממנהליה בטענה שהם סחרו באסימון XRP שלהם בשווי 1.3 מיליארד דולר כנייר ערך מבלי לרשום אותו ברשות. היו טיעונים בעד ונגד התביעה. עם זאת, ריפל התנגדה בתוקף לטענות, וטענה כי ה-SEC הייתה מוטה בהערכתה.
ה-SEC משתמשת ב"מבחן האווי", המבוסס על פסיקת בית המשפט העליון בתיק SEC נגד W.J. Howey Co משנת 1946, כדי לקבוע האם מטבע קריפטוגרפי הוא נייר ערך. נכס נחשב לנייר ערך אם הוא נמכר בציפייה לקבל רווחים ממאמציהם של צדדים אחרים. בהתבסס על הגדרת הוועדה ל-XRP בתביעתה, המטבע הקריפטוגרפי יעבור את מבחן האווי, ובהתאם לתקנות ה-SEC, כל ניירות הערך חייבים להיות רשומים.
בעוד שרוב החברות שהיו תחת מטרתה של ה-SEC בעניין דומה בחרו להגיע לפשרה, ריפל החליטה להילחם. לתוצאות התביעה יהיו ללא ספק השלכות מרחיקות לכת בתחום הקריפטו. אם ריפל תנצח, ה-SEC עלולה לאבד חלק מאמינותה, ולתת לחברות קריפטו אחרות את הביטחון למרוד. מצד שני, אם ה-SEC תנצח בתיק, היא עלולה לשנות את אופן פעולתן של חברות קריפטו ולהביא לגל חדש של כללי רישום החלים על ניירות ערך.