משלוח חינם עד הבית

ISO 20022 Crypto

ISO 20022 הוא תקן בינלאומי רב-חלקי שהוכן על ידי הוועדה הטכנית של ISO TC68. היא גישת סטנדרטיזציה אחת (מתודולוגיה, תהליך, מאגר) שתשמש את כל יוזמות התקינה הפיננסית

מוסדות ומערכות פיננסיות ברחבי העולם מנסים כל הזמן לשפר את שיתוף הנתונים, במטרה להשיג עסקאות בינלאומיות מהירות, זולות ובטוחות יותר.

פתרון חשוב אחד הוא אימוץ תקן ISO 20022. תקן זה מציג גישה אחידה להעברת הודעות עבור מוסדות פיננסיים. הוא מבטיח תקשורת, אבטחה ואמינות משופרות בפלטפורמות שונות ובין מערכות חיצוניות.

במאמר זה, נחקור את היתרונות של יישום ISO 20022 עבור פרויקטים של קריפטו ונבחן כמה מטבעות העומדים בתקן זה.

מהו ISO 20022?
ISO 20022 הוא תקן שפותח על ידי הארגון הבינלאומי לתקינה (ISO) לחילופי מידע על תשלומים אלקטרוניים בין בנקים. מטרתו היא לאחד את כל פורמטי ההודעות הקיימים לשפה אחת בשם Extensible Markup Language (XML), מה שמקל על עיבוד הנתונים.

תקן זה מכסה שיטות ליצירת מודלים עסקיים, כללים לתיאור תהליכים עסקיים ונהלים לעיצוב סכמות ופורמטי הודעות, כולל תיאוריהם.

הוא גם מסדיר את תהליך פרסום התיעוד בהתאם לתקן ומתווה את הכללים הבסיסיים לתחזוקתו. הגרסה הראשונית של הפרוטוקול הוצגה בשנת 2008.

SWIFT היא הגוף המורשה האחראי על רישום ותחזוקה של ISO 20022.

המעבר מ-SWIFT ל-ISO 20022 ישפיע על מגזר המטבעות הקריפטוגרפיים. מטבעות העומדים בתקן זה יאומצו על ידי המערכת הפיננסית המסורתית.

אם פרויקטים גדולים כמו ביטקוין ואת'ריום יאמצו תקני ISO וישתלבו ב-SWIFT, הדבר עשוי לשנות באופן משמעותי את הקשר בין מערכות האקולוגיות של המטבעות הקריפטוגרפיים למטבעות פיאט.

מה הופך את ISO 20022 לחשוב?
תקן ISO 20022 מאפשר למטבעות קריפטוגרפיים תואמים לקבל קודי ISO, מה שיכול לעודד בנקים לאמץ אותם ולקדם תשלומי קריפטו חוצי גבולות דרך מוסדות אלה.

כתוצאה מכך, מערכת זו מצוינת לתשלומים מהירים, ניהול תזרים מזומנים יומי, בדיקת תאימות ומניעת הונאות. על ידי סטנדרטיזציה של מסרים, ISO 20022 מסייע להפוך עסקאות ליעילות יותר, להפחית עלויות ולזמן עיבוד. זה משפר את האבטחה על ידי צמצום שגיאות והונאות.

רשימת המטבעות המובילים התואמים לתקן ISO 20022 במאי 2025
שמונה מטבעות קריפטו כבר עומדים בתקן ISO 20022: XRP, Stellar Lumens, XDC Network, Algorand, Iota, Hedera Hashgraph, Quant ו-Cardano. שניים מהם – XRP ו-XLM – חברים גם בגוף התקינה ISO 20022.

Ripple (XRP)
Ripple (XRP) הוא פרוטוקול תשלום דיגיטלי ומטבעות קריפטוגרפיים שמטרתו לפשט עסקאות פיננסיות גלובליות. XRP משתמש באלגוריתם הקונצנזוס של פרוטוקול Ripple (RPCA), המאפשר לצמתים מהימנים לטפל בעסקאות מהירות ויעילות ללא כרייה עתירת אנרגיה.

Ripple עובדת על תשלומים והעברות כספים מהירות וחוצי גבולות, ומעניקה לבנקים ולמוסדות פיננסיים אפשרות זולה יותר מרשת Swift המסורתית. XRP הוא מטבע גשר ברשת Ripple המסייע בהחלפת ערך בקלות בין מטבעות פיאט שונים.

RippleNet היא רשת עולמית המחברת בנקים וספקי תשלומים לעסקאות מאובטחות ומהירות. פרוטוקול ה-Interledger (ILP) שלה מפחית את זמני הסליקה ואת עלויות העסקאות, תוך שיפור השקיפות וניהול הנזילות של מוסדות פיננסיים.

בסוף 2024, Ripple הפכה רשמית לחברה בגוף התקנים ISO 20022. משמעות הדבר היא שקבוצות עבודה הקשורות ל-XRP יהיו בעלות השפעה ישירה על פיתוח הגדרות הודעות ומזהי אסימונים. מהלך זה מדגיש את מאמציה של Ripple להפוך את XRP למטבע הגשר הדיגיטלי עבור בנקים שעוברים להעברת הודעות ISO 20022.

Stellar (XLM)
Stellar (XLM) היא פלטפורמת תשלום מבוזרת ומטבעות קריפטוגרפיים המאפשרת עסקאות חוצות גבולות מהירות ובעלות נמוכה ומקדמת הכללה פיננסית. פלטפורמה זו מבוססת על פרוטוקול Ripple ומקשרת בין בנקים, מעבדי תשלומים ומשתמשים ברחבי העולם.

Stellar משתמשת בפרוטוקול הקונצנזוס של Stellar (SCP) כדי לאשר במהירות עסקאות דרך רשת של צמתים מהימנים, ובכך מבטלת את הצורך בכרייה עתירת משאבים.

רשת Stellar משתמשת ב-Lumens (XLM) כנכס גשר כדי להחליף ערך בין מטבעות שונים ולהגביר עסקאות חוצות גבולות. Lumens מונעת התקפות ספאם ומגנה על הרשת.

Stellar מתמקדת בתשלומים קטנים ויוצרת נכסים דיגיטליים באמצעות בורסת המסחר המבוזרת שלה. היא פועלת היטב עבור העברות כספים ונכסים אסימוניים ומעניקה לאנשים באזורים לא בנקאיים גישה טובה יותר לשירותים פיננסיים.

Cardano (ADA)
Cardano (ADA) יוצרת סביבה בטוחה ויעילה לבניית dApps וחוזים חכמים. היא משפרת בלוקצ'יין ישנים יותר ומתמקדת במדרגיות, קיימות ויכולת פעולה הדדית. לרשת זו שני חלקים עיקריים: שכבת ההסדר של Cardano (CSL) לעסקאות קריפטו ושכבת החישוב של Cardano (CCL) להפעלת חוזים חכמים. הרשת נשמרת מאובטחת באמצעות שיטת Proof-of-Stake.

od בשם Ouroboros, המאפשר למשתמשים להרוויח תגמולים באמצעות מטבעות ADA שהופקדו.

Hedera (HBAR)
Hedera Hashgraph (HBAR) משתמש בשיטת הקונצנזוס של Hashgraph כדי לספק מהירות גבוהה, אבטחה והוגנות. הוא תומך בבנייה והפעלה של אפליקציות מבוזרות (dApps) בתחומי הפיננסים, שרשרת האספקה, המשחקים והרשתות החברתיות.

במקום בלוקצ'יין מסורתי, Hedera משתמש בגרף אציקלי מכוון (DAG) כדי להגיע לקונצנזוס במהירות, מה שמאפשר עסקאות מהירות עם צריכת אנרגיה נמוכה.

HBAR הוא המטבע של הרשת, המשמש לתשלום עמלות עסקה, אבטחת הרשת באמצעות הפקדה והשתתפות בקבלת החלטות. מערכת ההיצע הקבועה והדפלציה שלו עוזרות לשמור על ערכו.

IOTA (MIOTA)
IOTA (MIOTA) היא מערכת מטבעות קריפטוגרפיים וספר חשבונות המיועדת לאינטרנט של הדברים (IoT). קרן IOTA הציעה לאחרונה עדכון משמעותי בשם "IOTA Rebased". שדרוג זה הופך את הרשת ממערכת שכבה 1 המבוססת על בלוקצ'יין IOTA לספר חשבונות אובייקטים מבוסס תנועה.

המטרה העיקרית של השינוי היא להפוך את הרשת ליותר ניתנת להרחבה, מבוזרת וניתנת לתכנות. משמעות הדבר היא שמפתחים יכולים ליצור יישומים מבוזרים שונים (dApps) ישירות ברשת הראשית.

IOTA מתכננת ליישם חוזים חכמים ברמת שכבה 1 על ידי שילוב שפת התכנות Move במערכת. זה יקל על השימוש בבלוקצ'יין עבור יישומים בתחומים שונים, כגון ניהול שרשרת אספקה, טוקניזציה של נכסים ומערכות זהות דיגיטליות.

מהלך זה מציב את IOTA בשורה אחת עם בלוקצ'יין אחרים כמו Sui ו-Aptos, המשתמשים גם הם ב-Move.

למרות שאימוץ שפת התכנות Move ושדרוג הרשת המוצע עשויים להגדיל את הגמישות והמדרגיות של IOTA, הם לא אמורים להשפיע על תאימותה לתקן ISO 20022.

רשת XDC (XDC)
רשת XDC (XDC) היא פלטפורמת בלוקצ'יין לעסקאות חוצות גבולות מאובטחות ויעילות, מימון סחר וניהול שרשרת אספקה. XDC בנויה על הבלוקצ'יין ההיברידי XinFin, המשלב תכונות של בלוקצ'יין ציבוריים ופרטיים כדי ליצור מערכת גמישה ומחוברת.

רשת XDC משתמשת ב-XDPoS – XinFin Delegated Proof of Stake – כדי להבטיח אישורים מהירים של עסקאות תוך שמירה על אבטחה ומבוזרת של הרשת.

אסימון ה-XDC משמש לתשלום עבור עסקאות, גישה לשירותים בפלטפורמה והשתתפות בקבלת החלטות ברשת. XDC מתמקדת בשימושים מעשיים, במיוחד במימון מסחרי וניהול שרשרת אספקה.

Algorand (ALGO)
Algorand (ALGO) היא פלטפורמת בלוקצ'יין המאפשרת למפתחים לבנות אפליקציות מבוזרות (dApps). Pure Proof of Stake (PPoS) שלה מאשרת עסקאות במהירות תוך שמירה על הרשת מבוזרת.

בניגוד למערכות ישנות יותר המסתמכות על כרייה, PPoS של Algorand מעניק למשתמשים הזדמנות שווה ליצור ולבדוק בלוקים חדשים, מה שהופך את הרשת לבטוחה יותר ופחות כבדה במשאבים.

רשת ALGO משתמשת במטבע Algorand כדי להחליף ולאשר עסקאות ולצבור תגמולים. Algorand מטפלת בעסקאות רבות במהירות ובזול, מה שהופך אותה לאידיאלית עבור שירותים פיננסיים, מימון מבוזר (DeFi) ואסימון נכסים.

הפלטפורמה מספקת בלוקצ'יין מאובטח ויעיל, מה שהופך אותה למתמודדת מובילה בתחום. אלגורנד שואפת לשפר את מהירות העסקאות ואת יכולת ההרחבה שלהן ולעודד רעיונות חדשים בעולם המבוזר.

Quant (QNT)
Quant (QNT) נוצרה כדי לשפר את האינטראקציה בין בלוקצ'יין שונים למערכות פיננסיות מסורתיות.

Overledger, פלטפורמת הבסיס, מאפשרת עסקאות חוצות שרשראות, שיתוף נתונים ופיתוח יישומים מבוזרים (dApps) על גבי בלוקצ'יין מרובים. טכנולוגיה זו מאפשרת לבלוקצ'יין לתקשר ולהחליף ערך בצורה מאובטחת ויעילה, ובכך לשפר את יכולת ההרחבה, הנזילות והפונקציונליות של התעשייה כולה.

אסימון QNT הוא המטבע המקורי המשמש לתשלום עמלות עסקה, גישה לשירותי Overledger ותגמול למשתתפי רשת המסייעים בתחזוקת הרשת. עם היצע קבוע, ל-QNT יש היבט דפלציוני, אשר מוסיף לערכו.

יתרונות תאימות לתקן ISO 20022 עבור קריפטו
תאימות לתקן ISO 20022 מציעה מספר יתרונות לתעשיית הקריפטו, כולל:

תקינה ויכולת פעולה הדדית
מוסדות פיננסיים חייבים לפעול לפי תקני ISO כדי להבטיח תקשורת חלקה והעברות כספים מאובטחות בין רשתות שונות. זה חיוני לשילוב מטבעות קריפטוגרפיים במערכת הפיננסית.
שילוב עם בנקים מרכזיים
תאימות מעודדת בנקים מרכזיים ומוסדות פיננסיים להשתמש במטבעות קריפטוגרפיים. Ripple (XRP), XDC, Stellar Lumens (XLM), Iota ו-Algorand כבר תואמים לתקן ISO 20022, מה שמגביר את הפוטנציאל שלהם לאימוץ כמטבעות עתודה דיגיטליים או לשילוב במערכות תשלומים של בנקים מרכזיים.
תשלומים חוצי גבולות יעילים
ISO 20022 יכול לעזור לנו להשיג עיבוד תשלומים מהיר וזול יותר, להפחית חיכוכים ולשפר את יעילות העסקאות הבינלאומיות.
אמון ושקיפות משופרים
תאימות לתקן ISO 20022 מקדמת אמון ושקיפות בתעשיית הקריפטו על ידי מתן יצירת פורמט מובנה להודעות תשלום, צמצום שגיאות ופרשנויות מוטעות. תקן זה מגביר את הבהירות, מפחית סיכוני הונאה ומשפר את האבטחה של עסקאות קריפטו.
השפעת התאימות לתקן ISO 20022 על תעשיית הקריפטו עדיין נמצאת בהערכה. ככל שיותר חברות יאמצו את ISO 20022, נקבל הבנה טובה יותר של מלוא יתרונותיו.

מזהי אסימונים דיגיטליים (DTI)
מסגרות חדשות, כמו מזהי אסימונים דיגיטליים (DTI), יסייעו באימות העברות קריפטו באמצעות תקני ISO 20022, ויבטיחו כי נכסי קריפטו מועברים בצורה מאובטחת.

יתר על כן, פרויקטים של יכולת פעולה הדדית מקלים על מעבר נכסי קריפטו מעבר לגבולות, ומגדילים את הנזילות בתוך מערכות אקולוגיות אלה.

ISO 20022