האתגר בהיסטוריה של רשתות הבלוקצ'יין היה מציאת האיזון הנכון בין ביזור, אבטחה ומדרגיות – המכונה בדרך כלל "טרילמת הבלוקצ'יין". השגת איזון זה דורשת ביצוע פשרות עיצוביות והצגת אתגרים עבור ארגונים, מוסדות וממשלות המחפשים פלטפורמות מבוזרות מאוד עם תפוקה משמעותית. כאן Hedera מבקשת למלא תפקיד מכריע. במאמר זה, נעבור על המערכת האקולוגית של Hedera, HBAR, ועל מקרי השימוש שלה.
מהי Hedera
Hedera היא פלטפורמת חוזים חכמים של Proof of Stake (POS) שנוצרה עבור עסקאות קריפטו ויישומים מבוזרים. רשת זו בולטת מבלוקצ'יין מסורתיים בשימוש החדשני שלה בגרף אציקלי מכוון (DAG), המציע אפשרויות מרגשות ופוטנציאל לצמיחה. שלא כמו בלוקצ'יין קונבנציונלי עם רצף ליניארי של בלוקים, DAG משתמשת בעיבוד מקבילי בין קבוצות של מחשבי רשת (צמתים). שימוש במבנה אקראי מאפשר אימות סימולטני של חיבורי צמתים, מה שהופך אותה לבולטת מפלטפורמות דומות.
פרוטוקול Hashgraph Gossip, גרף אציקלי מכוון (DAG) שפותח על ידי Hedera, תוכנן במיוחד להתמודדות עם מגוון בעיות. צוות Hedera שאף ליצור רשת רב-תכליתית המתאימה ליישומים בעולם האמיתי כגון שירותי בריאות, שירותים פיננסיים, ניהול שרשרת אספקה, מימון מבוזר (DeFi) וקידום תשלומים באמצעות מטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים (CBDC) ומטבעות יציבים.
כדי לתמוך במערכת האקולוגית, Hedera משתמשת באסימון HBAR. אסימון זה משמש כמנגנון תשלום למטרות שונות, כולל פיתוח dApp, עמלות עסקאות וחוזים חכמים, ותהליכי ממשל חיוניים בעיצוב עתיד הרשת.
מי יצר את Hedera?
בשנת 2017, Hedera הוקמה על ידי לימון ביירד ומנס הרמון, טכנולוגים אמריקאים שגם ייסדו את Swirlds Labs, הישות האחראית על יצירת הטכנולוגיה הבסיסית של Hedera. שני המייסדים מביאים ניסיון רב בפיתוח תוכנה ובתעשיית הטכנולוגיה, עם מומחיות המשתרעת על פני בינה מלאכותית, אבטחה, הגנה, זהות ועוד.
קרן HBAR מפקחת על פיתוח Hedera, והניהול שלה נמצא תחת מועצת המנהלים של Hedera, הכוללת עד 39 ארגונים, כגון גוגל, דל ו-IBM. מועצת המנהלים של Hedera ממלאת תפקיד מפתח בקבלת החלטות.
כיצד Hedera פועלת?
פלטפורמת Hedera מורכבת משלוש מסגרות נפרדות המכונות שירותי רשת Hedera, אשר ממלאות תפקידים אינטגרליים בפעילות הרשת:
- שירות אסימון Hedera (HTS): מאפשר הגדרה, ניהול והעברת אסימונים מקוריים, ניתנים להחלפה ולא ניתנים להחלפה (NFTs).
- שירות קונצנזוס Hedera (HCS): מאפשר רישום של עסקאות ורישום נתוני אירועים אחרים ברשת Hedera, כולל החלטות ממשל ומעקב אחר נכסי שרשרת האספקה.
- שירות חוזים חכמים של Hedera: מאפשר למפתחים לפרוס חוזים חכמים באמצעות שפות תכנות מגוונות, כולל שפת Solidity המקורית של Ethereum. זה מאפשר יצירת יישומים מבוזרים (dApps) בפלטפורמת Hedera.
בליבת שירותי הרשת של Hedera נמצא פרוטוקול הרכילות של Hashgraph, אלגוריתם קונצנזוס המאפשר תפקוד חלק של שלושת הרכיבים העיקריים.
פרוטוקול הרכילות של Hashgraph
קונצנזוס ה-hashgraph של Hedera משתמש בפרוטוקול הרכילות, טכנולוגיית ספר חשבונות מבוזר המבוססת על DAG. הוא מונע מכל צומת או קבוצה לשלוט ברשת או לשבש את הקונצנזוס שלה.
כדי להבטיח שכל הצמתים ברשת מסכימים על היסטוריית העסקאות והלגיטימיות של העסקאות הנוכחיות, הם חולקים מידע. תהליך זה נקרא "רכילות". לאחר מכן, המידע המשותף נבדק לדיוק, הנקרא "סנכרון רכילות".
אירועים עם חותמת זמן נוצרים בשרשרת על ידי צמתים כדי לאשר את אימות סנכרוני הרכילות. לאחר השלמת פעולה זו עבור כל סבב קונצנזוס, המייצג מקטע מבוסס זמן של הליכי רשת, התהליך מתאפס וחוזר על עצמו, תוך שמירה על פעולתו המאוזנת.
Hedera (HBAR): מקרי שימוש
Hedera מספקת פתרונות ארגוניים ושירותי רשת עבור בלוקצ'יין סגורים פרטיים, הידועים גם בשם בלוקצ'יין מורשים. חשוב לציין כי הבלוקצ'יין הציבורי משתמש באסימון HBAR, בדומה לבלוקצ'יין ציבורי פתוח בולטים כמו ביטקוין ואת'ריום.
יתר על כן, Hedera נועדה לשרת יישומים הקשורים לזהות מבוזרת, העברות כספים ומניעת הונאות. היא משמשת גם כפלטפורמה ליישומי מימון מבוזרים (DeFi), משחקי Play-to-Earn (P2E) ופונקציונליות מטא-וורס.
כיצד Hedera עובדת?
פרוטוקולי גרף אציקלי מכוון (DAG), כמו זה בו משתמשת Hedera, משתמשים במבנה דמוי גרף שבו עסקאות נוצרות בו זמנית. בהקשר של DAG, המונח "אציקלי" מסמל היעדר מחזורים, ומונע חזרות או לולאות במהלך קונצנזוס. במקום התקדמות ליניארית כמו בלוקצ'יין מסורתי, DAGs "מכוונים", ומוסיפים בלוקים בכיוון אחד.
מודל הקונצנזוס של Hedera בנוי על DAG, המשלים מנגנון הוכחת החזקה (PoS). בניגוד למערכות PoS מסורתיות שבהן משתתפים בוחרים כמות ספציפית של מטבעות קריפטוגרפיים להחזקה, הגישה של Hedera מבצעת אוטומטית החזקה של כל יתרת החשבון לצומת או לחשבון שנבחרו.
תהליך האימות של Hedera אינו כרוך ב"קישור" או "קיצוץ" של אסימונים. נדרשת החזקה מינימלית של כ-460 מיליון HBAR כדי להפעיל צומת אימות, כאשר החזקה מקסימלית מוגבלת לכ-1.85 מיליארד HBAR. נכון לעכשיו, 27 ארגונים תורמים לממשל באמצעות צומת אימות, שמספרם עשוי לגדול ל-39.
משתמשים יכולים גם להאציל את ה-HBAR שלהם לצמתים אחרים באמצעות פרוקסי סטייקינג ולקבל חלק מהתגמולים בהתבסס על אחוז הטוקנים שהוקצתו.
HBAR משרת מספר מטרות בתוך הרשת הציבורית, כגון שימש כאמצעי תשלום לפיתוח dApp, כיסוי עמלות עסקאות וחוזים חכמים, והשתתפות בניהול הרשת.
חלוקת טוקנים
היצע הכולל של טוקנים HBAR מוגבל ל-50 מיליארד. כל הטוקנים חולקו עם לוח זמנים להבשלה המשתרע על פני 15 שנים. כ-23.9% מהטוקנים הללו יועדו לפיתוח מערכות אקולוגיות וקוד פתוח, ו-22.26% להסכמי רכישה ממשקיעים מוקדמים. 14.77% הוקצו לממשל ותפעול הרשת, ו-7.74% לעלויות פיתוח ראשוניות ורישוי. 31.33% הנותרים אינם מוקצים וישמשו על סמך תהליך הצבעה בהנחיית מועצת חדרה.